Home » Milieu en Veiligheid

Wat is de brandklasse van de peesdoeken?

Een classificatie binnen de Duitse norm DIN 4102, dat steeds meer wordt gezien als de Europese norm op het gebied van brandveiligheid, is B1 brandvertragend. Dit label geeft aan dat een product moeilijk ontvlambaar is, een efficiënt middel in brandpreventie.

Alle peesdoeken voldoen aan het label B1 brandvertragend. Dit zorgt ervoor dat een eventuele brand zich moeilijker kan verspreiden. Er zijn verschillende classificaties die de reactie van materiaal aangeven bij een brand. A1 en A2 zijn niet brandbaar, de B1 brandklasse is moeilijk ontvlambaar en brandvertragend, B2 is normaal ontvlambaar en B3 ontvlambaar.

 

Duurzaamheid frames

Hoe duurzaam is een aluminium frame? Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde en wordt gewonnen uit bauxiet erts. Aluminium is duurzaam door de lange levensduur. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur in de bouwsector op 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam. Naast de lange levensduur is het materiaal ook onderhoudsarm. Hierdoor vereist aluminium minder onderhoud in tegenstelling tot andere metalen. Daarnaast kan aluminium gerecycled worden zonder kwaliteitsafname.

 

 

 

Energieverbruik LED's

Led zou bijna de afkorting kunnen zijn voor Licht en Duurzaamheid, maar het is eigenlijk de afkorting voor Light Emitting Diode.

Ledverlichting gaat ongeveer 30.000 tot 50.000 lichturen mee, terwijl een spaarlamp 5.000 tot 10.000 branduren meegaat. De duurzaamheid van ledstrip begint met andere woorden reeds bij de hogere levensduur en de bijhorende vermindering van de vuilnishoop.

Tevens moeten we zowel mens als milieu betrekken. Ledstrips bevatten bijvoorbeeld niet langer het schadelijke kwik. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ledverlichting positieve gevolgen heeft op zowel mensen als dieren. Dit komt omdat het minder storende effecten met zich meebrengen. Het licht van een ledstrip is veel constanter, verkleurt tot tien maal minder snel dan bijvoorbeeld TL-verlichting, er ontstaan geen hoge spanningspieken of magnetische velden, er komt geen schadelijke UV-straling vrij en bij breuk kan men zich niet verwonden aan de glasscherven. Vooral stroboscopische effecten (het effect dat licht eigenlijk voortdurend knippert wat onbewust resulteert in stress) is bij ledstrips volledig afwezig.

Het klopt inderdaad dat een ledstrip soms iets duurder is dan klassieke lampen, maar anderzijds hebben ze een veel hoger rendement en verbruiken ze dus veel minder elektriciteit.

Rekening houdende met de verlengde levensduur van een ledstrip mag aangenomen worden dat de terugverdientijd ongeveer een jaar is: vanaf dat moment begin je eigenlijk winst te maken en wordt het rendabel. 

Milieuvriendelijk drukken peesdoeken

De printers waar wij onze peesdoeken laten drukken voldoen aan het Greenguard eco label, dit is het keurmerk van UL environment.

Greenguard Logo Greenguard certificatie geeft de zekerheid dat de producten gemaakt zijn voor het gebruik van binnenshuis met een strikte lage chemische emissiegrens.

Alle inkten zijn op waterbasis. De solvent vrije inkten zijn gekenmerkt door het Nordic Swan label en het Greenguards eco label.